Întrebări frecvente

Întrebări despre situații des întâlnite
în trafic.

Ce trebuie să fac dacă sunt păgubit într-un accident?

În primul rând asigurați-vă că toate persoanele implicate sunt în siguranță și că daunele produse autovehiculului nu pun în pericol sănătatea acestora mai departe (risc de incendiu, scurgeri, margini care pot tăia, etc). În cazul în care sunt persoane rănite, sunați la 112. În cazul în care nu sunt daune și pagube în afara celor suferite de cele două autovehicule implicate, aveți posibilitatea încheierii unei constatări amiabile de către ambele părți. În cazul în care nu există un acord privind vinovăția, este necesar să contactați poliția pentru realizarea unui proces verbal. Pregătiți toate documentele necesare.

Ce trebuie să fac dacă sunt vinovatul unui accident de mașină?

În primul rând asigurați-vă că toate persoanele implicate sunt în siguranță și că daunele produse autovehiculului nu pun în pericol sănătatea acestora mai departe (risc de incendiu, scurgeri, margini care pot tăia, etc). În cazul în care sunt persoane rănite, sunați la 112. În cazul în care nu sunt daune și pagube în afara celor suferite de cele două autovehicule implicate, aveți posibilitatea încheierii unei constatări amiabile de către ambele părți, prin care sunteți de acord să vă recunoașteți vinovăția. Asistați partea păgubită cu documentele și informațiile necesare – talon, permis de conducere, buletin, poliță de asigurare, date de contact.

De ce documente am nevoie pentru o daună?

✔️ În primul rând, verificați să aveți ITP-ul la zi
✔️ Asigurare RCA valabilă
✔️ Talon
✔️ Permis de conducere
✔️ Act de identitate șofer

Ce documente trebuie să cer de la partea vinovată după un accident?

✔️ În primul rând verificați dacă vinovatul are ITP-ul la zi.
✔️ Polița de asigurare valabilă
✔️ Talonul mașinii
✔️ Permis de conducere
✔️ Cartea de identitate (opțional)
✔️ Datele de contact ale asiguratului, dacă acesta este diferit de șofer

Constatarea amiabilă

Tot ce trebuie să știi despre constatarea amiabilă.

Când se completează constatarea amiabilă?

În cazul în care accidentul are loc între două mașini care se deplasează pe un drum public, cu ITP și asigurare RCA valabilă. Cele două părți implicate trebuie să fie de acord privind vinovăția și întocmirea acestui document, fără intervenția poliției. Dacă în cadrul accidentului sunt implicate mai mult de două vehicule, dacă sunt răniți sau au fost și alte pagube (garduri, stâlpi, etc), atunci nu se poate întocmi constatarea amiabilă și este necesar să se apeleze la 112.

Cum se completează constatarea amiabilă?

În prezent constatarea amiabilă se completează direct pe formularul autocopiativ primit de la compania de asigurări sau brokerul de asigurare sau prin aplicația Amiabila. Formularul fizic se completează o singură dată cu pixul, cu majuscule, pe rând, de ambele părți pe aceeași filă. Hârtia fiind autocopiativă, se creează automat doua formulare cu valoare de original – unul rămâne la păgubit, celălalt la vinovat. Nu se completează două formulare diferite! Odată separate cele două pagini, nu mai adăugați nimic pe niciuna dintre ele.

Unde găsesc constatarea amiabilă?

Ar trebui să primești un formular de la asiguratorul sau brokerul tău în momentul încheierii poliței de asigurare. Dacă ai cumpărat polița de asigurare online, poți să te adresezi oricând asiguratorului sau brokerului pentru un exemplar . În cazuri de urgență, poți ruga alt participant la trafic să îți ofere unul, dar recomandăm să te asiguri că ai un formular oricând pleci la drum. Aplicația Amiabila este disponibila aici.

Cum se face schița din constatarea amiabilă?

Se face o singură schiță, ideal de către o singură persoană. Indiferent dacă e realizată de vinovat sau păgubit, este extrem de important ca ambii șoferi să fie de acord cu forma sa finală. Nu este necesar talentul la desen, mașinile pot fi reprezentate simplu sub forma de dreptunghiuri semnalizate clar (A sau B), iar străzile pot fi reprezentate prin linii simple. Este important să se poată observa ușor direcția de deplasare, semnele de circulație, străzile și orice alt element relevant.

Cum completez martorii în constatarea amiabilă?

Completarea datelor martorilor nu este obligatorie. Dacă există martori, datele lor se completează în căsuța 5 (dreapta sus), însă atenție, nu se consideră martori rudele sau cunoștințele oricăruia dintre șoferi!

În cât timp trebuie să trimit constatarea amiabilă companiei de asigurare?

Se recomandă notificarea daunei și implicit transmiterea constatării amiabile în maximum 24 de ore de la producerea accidentului.

Fii Fără Grijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.